Genel Müdür Aydın, TRT Radyo 1’e konuk oldu

Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TRT Radyo 1’de Belma Şahaner’in hazırlayıp sunduğu “Yerli ve Milli” adlı programın konuğu oldu.
Tarım Kredi Kooperatifleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Aydın, “Tarım Kredi Kooperatifleri, bir kamu kurum ve kuruluşu değildir. Kamuoyunda böyle bir algı var ama bir devlet kuruluşu değildir. Devletle yakın işbirliği içinde faaliyet gösteriyor ama sahibi 800 küsur bin çiftçi üyesi. Tarım Kredi de özel hukuk tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş. Tarım Kredi’yi bir grup olarak düşünelim. Bu grubun iki ayağı var. Bir tanesi Merkez Birliği benim genel müdürlüğünü yaptığım bölüm; diğeri ise, üretim tarafını temsil eden holding. Benim genel müdürlüğünü yaptığım kooperatifte tarımsal girdilerin satışı, ürün alımı ve bunların organizasyonu yapılıyor. Bunların hepsi Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği çatısı altında yapılıyor. Merkez Birliği ve 17 tane bölge birliğine yaklaşık 1617 de kooperatif bağlı. Yani yurt sathına yayılmış ortalama her bölgede 100 kadar kooperatifin olduğu, 17 bölgeden müteşekkil bir satış kanalı Merkez Birliği” diyerek kısaca Tarım Kredi Kooperatiflerini tanıttı.
Yapılan faaliyetlere değinen Aydın, “Bitkisel üretim için en önemli girdi gübre. Gübrenin bir sürü çeşidi var. Türkiye’de yılda yaklaşık 7 milyon küsur ton gübre tüketimi yapılıyor. Bunun yüzde 30’dan fazlasını yani 2 milyon tondan fazlasını Tarım Kredi sağlıyor. Yem satıyoruz bu da hayvancılık için son derece önemli bir girdi. İlaç ve tohum yine tarım için son derece önemli. Şimdi biz bunları satıyoruz birde bunların üretim kanalı var. İkinci bölüm de üretim kanalı. Üretim kanalı ise Tarım Kredi Holding’in bünyesindeki 18 şirketle yapıyoruz” diye konuştu.
Tarım Kredi Grubu hakkında konuşan Aydın, “Son derece büyük bir organizasyon, yıllık ciromuz 100 milyar TL’ye ulaşıyor. 10 milyon ton ticaret yapıyoruz. Çalışan sayımız 23 bini aşkın, biraz önce de ifade etmiştim. 800 bini aşkın da ortağımız var. Yine bu bizim girdi satışlarımız ağırlıklı yaptığımız iş ama son dönem bir de ürün alımına başladık. Artık Türkiye’de ben şunu ektim, bu ürünü aldım. Bunun alıcısı yok diye bir sorun kalmadı. Çünkü Tarım Kredi var. Biz yaklaşık 2 milyon ton tutarında geçen yıl ürün aldık ve bunun parasal karşılığı da yaklaşık 15 milyar TL” ifadelerini kullandı.
Tarım Kredi Grubuna bağlı şirketler hakkında bilgi veren Aydın, “İSO 500 önemli bir gösterge. Bugün itibariyle İSO 500 listesine giren 3 şirketimiz var ama 2023 yılı sonu itibariyle 5 şirketimiz olacak. Hangi şirketlerimiz; Tarım Kredi Yem. Tarım Kredi Yem’in Türkiye’deki pazar payı yüzde 12, fabrika adedimiz 13 şimdi yeni 2 fabrika kuracağız. İnşallah yüzde 12 olan pazar payımızı yüzde 15’lere çıkartacağız. Burada ciro yaklaşık 10 milyar civarında. İSO 500 içerisindeki firmalarımızdan ikincisi Gübretaş. Gübretaş aynı zamanda halka açık bir şirket, yüzde 25’i halka açık. Burada pazar payımız yüzde 32. Üretim ve ticareti birlikte yapıyoruz. Yurt içinde 5 tane fabrikamız var ve yurt dışında 1 milyon metrekarelik bir alanda, içinde 8 ayrı ünite fabrikayı içeren Türkiye’nin en büyük yurtdışı sanayi yatırımı İran’da Razi Petrol Kimya Tesisleri’ne Gübretaş olarak yüzde 50 ortağız. Buranın da yıllık cirosu 25 milyarları buluyor. Bir başkası da bir ürün tarladan çıktıktan sonra nihai tüketiciye varmadan önceki tedarik sürecini yöneten Tarım Kredi Birlik. 3 tane fabrikası olan Tarım Kredi Birlik’in yaklaşık 15 milyar civarında cirosu var” dedi.
Tarım Kredi Kooperatif Marketler ile ilgili de bilgi veren Aydın, “Zaman zaman diyorlar ki kooperatif niye marketçilik yapıyor? Niye perakendecilik yapıyor? Hatta zaman zaman devlet market açar mı diyorlar? Öncelikle biz kamu kuruluşu değiliz. Biz 800 binin üzerinde ortağı olan bir çiftçi kuruluşuyuz. Marketçilik de geç kaldığımızı düşünüyorum, çok hızlı büyümemiz gerekiyor. Tarım Kredi gübre üretiyor, yem üretiyor, ilaç üretiyor, tohum üretiyor sulama aletleri üretiyor. Bunları çiftçilere veriyoruz. Çiftçi bunları alıyor üretiyor ve bu ürettiğini biz satın alıyoruz. Aldıklarımızı depolarımızda veya lisanslı depolarda muhafaza ediyoruz. Sonra bunları ya kendi fabrikalarımızda ya da iş ortaklarımızın fabrikalarında nihai tüketiciye sunulacak hale getiriyoruz. Onu da markette satıyoruz. Yani Tarım Kredi uçtan uca bir iş yapıyor. Gübreyi veriyor gübre buğday oluyor, buğdayı alıyor onu işliyor o makarna oluyor, ayçiçeğini alıyoruz yağ oluyor, onu satıyoruz. Marketlerde ortalama 1400 ürün var. Bu ürünlerin 400 kadarı uçtan uca Tarım Kredinin kendi ürünüdür. Yani gübresini kendi vermiş, tohumunu kendi vermiş, ilacını kendi vermiş, çiftçi üretmiş gelmiş bizim Kooperatife ürününü satmış, onu almışız depoda saklamışız, onu fabrikamızda işlemişiz paketleyip marketimizde satar hale getirmişiz. Şimdi bizim marketlerimiz olmasa bizim bu ürünleri bu kadar agresif satın alma, işleme şansımız olmaz, onun için ben üretiyorum ama pazarım yok diyenlere de bir çözüm buluyoruz” diye konuştu.
Tarım Kredinin üreticiye verdiği desteğe değinen Aydın, “Bizim yaklaşık 1600 marketimiz var ama biz satış noktası olarak, cep market ve bakkallarla ortak proje yaptık. Baktığımız zaman yaklaşık 2300 satış noktasına vardık. Bu satış noktalarımızın her birinde söylediğimiz gibi girdisini verdiğimiz çiftçilerimizin 400 kadar ürünü bulunuyor. Dolayısıyla ben limon ürettim alıcım yok, Tarım Kredi var. Ben buğday ürettim alıcım yok, biz alıyoruz. Ben ayçiçeği ürettim, alıyoruz. Ben mercimek ürettim, biz alıyoruz. Ben yumurta üretim, onu biz alıyoruz. Ben süt üretiyorum, onu biz alıyoruz. Denizli’de süt işleme tesislerimiz var. Dolayısıyla üretince satamamak gibi bir durum söz konusu değil. Yaklaşık 2300 noktada Tarım Kredi bu ürünleri satıyor olacak” ifadelerini kullandı.
Tarım Kredi’nin zaman zaman piyasayı regüle etmek için farklı uygulamalar yaptığından bahseden Aydın, “İki farklı uygulamamızdan söz edeceğiz. Bu bahsettiğimiz 1400 üründen 600 ürün Türkiye’de Tarım Kredi marketlerde en ucuz satılıyor yani ortalama 1400 ürün var markette. Bu ürünlerden temel gıda ve temizlik ürünlerin 600 ürünü en ucuz satan bizdik, bunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Ramazanla birlikte bir program daha açıkladık. Artık 600 ürün değil de 900 üründe Ramazan boyunca pirinçte, nohutta, fasulyede, mercimekte, ayçiçek yağında, salçada, zeytinde, şekerde temel ürünlerde yine temizlik ürünlerinde 900 üründe fiyat sabitledik. Bizim marketlerimizde Et ve Süt Kurumunun ürettiği kıyma Ramazan ayı boyunca kilosu 140 TL’den kuşbaşı ise 150 TL’den satılıyor” diye konuştu.
Tarım Kredi Marketlerine ulaşım konusuna değinen Aydın, “Tarım Kredi Marketin internet sitesine girildiği zaman nerelerde hangi adreste faaliyet gösterdiğimiz tek tek görülüyor. 81 vilayetin tamamında marketimiz var, daha küçük yerlerde Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde gıda ve temizlik ürünleri sattığımız butik noktalarımız var. Ayrıca Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinin belli bölümlerinde de KOOP BAKKAL noktalarıyla takriben 2300 noktayla çiftçilerimize ulaşıyoruz” dedi.
Aydın tarım alanında kullanılan teknolojilere ilişkin ise, “Tarım alanında teknolojiyi ciddi anlamda kullanmaya başladık. Tarım Kredi kendi teknoloji şirketi ile acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gerekli bütün destekleri veriyor. Tarım sektörü gelecek için, son derece önemli bir sektör. Tarım alanlarından birim verimliliği artırmadığımız sürece gelecekte insanların beslenme sorunlarıyla karşılaşacakları şeklinde üniversitelerimizin çalışmaları var. Örneğin; sulamayı sağlıklı yaptığınız zaman 1’e 6 verim alıyorsunuz. Teknoloji tarımda da vazgeçilmezimiz. Bu konuda hem Tarım Kredi olarak hem diğer paydaşlar olarak çiftçilerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Son olarak Türk çiftçisine değinen Aydın sözlerini şöyle tamamladı:
“Öncelikle bereketli bir yıl diliyorum. Tarım biraz sabırlı olanların işi gençlerin tarlayı ve toprağı tanımaları hususunda biz elimizden geleni yapıyor olacağız. Bu sektöre onlara salık veriyoruz, öneriyoruz. Bu konuda tarımsal üretimin nasıl olduğuna yönelik de bir takım akademik çalışmalar ve eğitimler var. Biz bunları bölgesel bazda gençlerimize çok kısa bir sürede ulaştırıyor olacağız. Ziraat Bankasında da benzer bir uygulamayı yapmıştım genç tarım akademisi diye. Benzer bir eğitimi Tarım Kredi olarak da veriyor olacağız. Gençlerimizi bu sektöre katkı vermeye yatırım yapmaya sektörde büyük işadamları olmaya davet ediyoruz”