Tarım Kredi Kooperatifleri Diyarbakır Tarım Fuarı’nda

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile ALZ Grup Uluslararası Fuar Kongre ve Danışmanlık AŞ tarafından, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Diyarbakır Tarım Fuarı, sektörün lider ihracatçı firmaları ile dünya markalarını üreticiyle buluşturdu. Fuarda Tarım Kredi Kooperatifleri standı ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır, Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törenle yapıldı.
Vali Münir Karaloğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, tarımın, çiftçiliğin, insanlığın en eski mesleği olduğunu belirtti.
Tarım alanlarının daralması ve kullanılabilir su miktarının azalması gibi çeşitli sebeplerle her geçen gün tarım sektörünün öneminin arttığına işaret eden Karaloğlu, "Dünya farklı sorunlarla boğuşuyor. Bunun yaratmış olduğu fiyat artışları, gıda enflasyonu gibi sorunlarımız var. Şimdi buna dünyanın en önemli tahıl ambarı olan Rusya ve Ukrayna'da devam eden savaşı da ilave ettiğinizde tarımda önümüzdeki günlerde dünyayı bekleyen bir sorun var. Fiyat artışı, gıda enflasyonu sadece bizim sorunumuz değil. Bizden daha çok dünyanın sorunu. Bunu hep birlikte aşacağız." dedi.
"Dünyada un ihracatında bir numarayız"
Karaloğlu, Türkiye'nin tarım alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
"Türkiye tarımsal gayri safi milli hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu ülke. Dünyada toprağın en büyük olduğu ülke değiliz ama dünyada tarımsal gayrisafi hasıla üretmede dünyada 10'uncuyuz. Bu Türk çiftçisinin, tarım sektörünün, gıda sektörünün başarısı. 2021 yılında Türkiye'nin tarım ve gıda ihracatı 25 milyar dolar. İthalatımız da 17,8 milyar dolar. Türkiye'de cari fazla veren ender sektörlerden biri tarım sektörü. Elbette ithalat da yapıyoruz. Hollanda, dünyanın en fazla tarımsal ihracat ve en fazla ithalat yapan ülkesi. Dünyada şu anda un ihracatında bir numarayız ancak dünyada buğday üretiminde bir numara değiliz. Ham maddeyi alıyor, una çeviriyor ve ihraç ediyoruz. Makarna üretiminde iki numarayız İtalya'dan sonra."
Tarım Kredi bir buçuk asırdır üreticinin yanında
Başkan Köksal Kacır ise yaptığı konuşmada, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, ülke genelinde teşkilatlanmış 1.615 kooperatif, 200 hizmet bürosu ile çiftçilerimizin tarımsal girdi ihtiyaçlarının karşılanması yanında bilgi ve destek konusunda da yanlarında yer aldıklarını söyledi.
Üreticilerin ihtiyaç duyduğu tarımsal girdileri tedarik ettiklerini belirten Başkan Kacır “Bu anlamda da bir buçuk asırdır çiftçimizin en yakın yoldaşıyız. Bunun yanında her biri kendi alanında öncü 19 şirketimiz ile bu anlamda ülke ekonomisine de büyük bir katma değer katıyoruz. Kooperatif Market de bu anlamda hem kurumumuzun hem de ülkemizin gözbebeği. Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedef ve Sayın Genel Müdürümüzün öncülüğünde sorumluluk alarak bu adımı attık. Hasat sonrası üreticilerin yanında yer alarak ürün değerlendirme çalışmaları yaptık. Sadece 2020 yılında 2,5 milyar liralık ürün aldığımız çiftçimizden, geçtiğimiz yıl içinde ise 3.4 milyar tutarında ürün alımı gerçekleştirdik” dedi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından stantları gezen Vali Münir Karaloğlu, beraberindekilerle daha sonra da 'Buzağı Güzellik ve Tanıtım Etkinliği'ne katıldı. Burada yapılan defilede 1'inci, 2'nci ve 3'üncü olan buzağıların yetiştiricilerine çeşitli hediyeler verildi.